07 juli 2011

Karlskrona



Nu har vi kommit till Karlskrona och tog genast en båt ut till Kungsholmen, en gammal försvarsanläggning som fortfarande används av Kustartilleriet men med guide gick det bra att komma hit. Det skulle komma två andra turister men de dök aldrig upp så Anna och jag fick gå med guiden Lars Larsson ensamma. Exklusivt. Här ser man en bild på hamnen som Erik Dahlberg ritade. En unik sak som båtar kan åka in i och ligga säkra för vind och fiender.
Denna bild kunde tas uppifrån tornet. Vakthavande befäl cyklade förbi och tyckte att vi mycket väl kunde få klättra upp där med hans tillstånd liksom.

Mellan murarna fanns även en exotisk trädgård. Flottans skepp har som tradition att ta med sig ngn växt från sina långa resor och eftersom det ligger så skyddat bakom murarna så har det blivit ett mikroklimat och dessa växter trivs och frodas där på ön.
Guiden berättade en rolig anekdot att några påhittiga värnpliktiga hade fått i uppgift att klippa gräsmattan men tyckte att det var lättare om man först tog bort de små skyltarna som visade växtens namn. Det var bara det att ingen klarade att sätta tillbaka dem sedan så man fick anlita ngn känd ornitolog eller nåt för att sätta rätt skylt vid rätt växt ! Hepp !

Inga kommentarer: