29 juli 2009

Examensmiddag


Jag hade lovat Robin att vi skulle ut på stan och fira att han äntligen gått ut skolan. En recension i DN från i somras rekommenderade Peppar på Torsgatan ifall man ville ha amerikansk käk med sydstatsstuk och skränig rock. Så vi gick dit, Robin, David, Anna och jag. Vi åt Tiger Ribs, Ceasarsallad och stora stora hamburgare.Gott men ganska starkt.

DN:s recension Peppar öppnade visserligen 1988 men 1993 satte man menyn och sedan dess har den varit precis likadan. Inredningen också.

– Vi snackade om att byta den för åtta år sen, säger Stefan som är köksmästare. Men det blev inte av och nu finns det ingen anledning att ändra.

Peppar serverar amerikansk och cajuninspirerade rätter. Populärast på menyn är chili och tiger ribs (rökta revbenspjäll, marinerade i tigersås), en rätt som tidigt framstod som en favorit.

– Under åren 1988–1993 experimenterade vi en del i köket, då märkte vi vilka rätter som gick hem och inte. Allt som är med på menyn i dag provade vi och tog fram då, säger ägaren P-A Nordstedt.

Den mesta av inredningen förblir också densamma som den en gång var, det vill säga mycket trä och plotter på väggarna med mestadels amerikansk kuriosa.

– Vi pyntar till kräft­säsongen och halloween. Sen har vi en julpyntning som inte går av för hackor, men annars ser det i princip likadant ut som det alltid gjort. Det är samma stolar, samma bord och samma bardisk.

Men varför?
– Jag gillar musiken, maten och hela grejen. Jag står för det hela vägen tills jag ramlar omkull.

Vad för slags musik spelar ni?
– Det blir mestadels amerikansk rock och sydstatsmusik, inte så mycket modernt.

Mat: Slackermat, i ordets allra mest tillfredställande betydelse. På Peppar äter man - oavsett den egna dagsformen - alltid maffig bakiskost på sydstatstema och alltid i stadiga portioner. Burgare, revbensspjäll, jambalaya, biff och andra dåligheter för kranskärlen bärs fram på uddaporslin till ditt medfarna bord. Förvänta dig inga tjusiga Dahlgren-grepp - här är bredbent och chilihetta nyckelord. Den som vill ha mer av det heta capsaicinet i blodet har ett bra utbud starka såser att tillgå. Miljö: Ruffig. Peppar inreddes på ett lite konstruerat amerikanskt dive-tema. Med åren har dock den eftertraktade Lower East Side-sjaskigheten växt fram organiskt. Lokalen är numera sprängfull av sunkig rock'n'roll- och fylleromantisk ornamentik. Plus för Stockholms bästa roots-musik i högtalarna. Undvik: Corn on the cob (46 kr), några onödigt dyra bitar majskolv - som dessutom emellanåt serveras för svala Missa inte: Kycklingvingarna är utmärkta, liksom spjällen och de rejäla fajitasvarianterna. Husets hembakade cheddar/jalapeno-bröd är värt långa omvägar. Barnvänligt: JA Hög ljudnivå: JA Romantiskt: NEJ Bra för släktmiddag: NEJ Prisvärdhet: JA

Inga kommentarer: