Erik började vid Gunnbjörns runsten från c.a 1000-talet och ligger bakom kyrkans dagis. Den absolut äldste kända tyresöbon! Det är endast den undre delen av stenen kvar. Den övre delen är säkert husgrund i kyrkan eller ladan vid Tyresö gård eller djupt kvar i marken någonstans. Hur jag önskar att jag kunde finna den...
Här står vi där den gamla Karolina-gården stod. Namngiven efter markis Lagergrens amerikanska hustru. På den gamla 1700-tals akvarellen står konstnären på denna plats vänd mot slottet och kyrkan. (Så sa gubbarna men när jag nu studerar bildenlite mer noggrannt känns det mera som konstnären stod ungefär där dagens försmlingshem låg?)
På målningen syns även den gamla fattigstugan som markisen lät riva och i stället bygga Karolina-gården. Där syntes den inte lika tydligt från slottet när han hade kardinaler, grevar och baroner på besök på slottet. Dessutom skulle de ju snart ner i graven och då var det nära till kyrkan.
Karolina-gården blev senare post-kontor. Här vände Tyresöbussen och det fanns även en kiosk med reklamskylt om Fyffes bananer. (Smakar skit redan i munnen. som studenter skrev i Blandaren när de inte fick sponsorpengar av Fyffes en gång i tiden.)
Vi gick sedan till den plats där gamla fattigstugan låg. Där på övervåningen hade man även samling i kommunfullmäktige. På undre våningen bodde c.a tjugo personer som tyvärr inte längre kan berätta om hur Tyresö var på den tiden. Finns inte ens några kända gravar.
Uppe på slottsgården pratade Erik länge om markisens vagnspark och kusken Petterson som tvunget var rätt förtrogen med markisen. Han fick nog höra ett och annat privat och hade det rätt gott ställt och hade förmåner som gjorde att han inte yppade något. Lojalitet. På bilden syns även Eriks brorsa Göran i vit jacka. Han är minst lika duktig på Tyresö historia han också men höll sig lite i bakgrunden. Idag var det Eriks show.
Nu börjar det bli mörkt och svårt att fotografera diskret. Innan detta stod vi på bron till Notholmen och E&G berättade om den bok som snart skall komma ut och som handlar om Prins Eugen och det konstnärsliv som fanns här på 1900-talets början. De pekade ut stugor på Brevikssidan som byggts av markisen och hyrts ut till kända (?) konstnärer.
Den här minnesstenen reste markisen till minne av någon kardinal från Rom som besökte honom på slottet och han var så stolt och glad för det. Claes Lagergren var svensk påvlig markis och tjänstgjorde delar av året som kabinettskammarherre åt fyra olika påvar i Rom.
Nu börjar det bli mörkt och vi har kommit fram till Prinsvillan där prins Eugen bodde och målade flera av sina mycket berömda konstverk. Här på baksidan kan man se grundmuren från den gamla "borg" eller gård som låg här när Gabriel Oxenstierna köpte marken. Den dög inte åt honom utan han byggde Tyresö slott. Nu skamligt misskött av Nordiska muséet. Mycket förfaller. Muséet var mycket tveksamma att ta emot slottet som arv efter markis Lagergren men änkan sköt till 100.000 dollar (hur mycket var det 1930?) Dessa pengar fonderades inte på rätt sätt utan har under åren försnillats av kamrerare eller gått till andra egendomar i muséet ägo. Tråkigt.
Tack Erik och Göran för en fin runda i Slottsparken. Vi hade väldig tur med vädret. Lite myggor men ingen nederbörd.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar