06 oktober 2012

Anton och jag tog en solig lördagsutflykt till Naturhistoriska Riksmuseet. Fantastiskt muséeum
Sveriges berömda vetenskapsman Carl von Linné fanns uppstoppad på muséet.
Okänd fjäril svårfotografetad genom glas med blänk. Den stod stilla p.g.a. nål genom hjärtat m.m. Trots detta blev inte bilden bra.
Den här tvehövdade kalven kommer jag ihåg från mina besök här som liten pilt. Fascinerande och lite läskigt. Freakshow liksom.
Här fanns det en modell som visar hur en orkan bildas. En fläkt gav snurr på luften och konstgjord rök. Inte helt lyckat ifall man stod för nära och störde luftströmmarna. Fascinerande.
Man KAN ju pröva ifall det fungerar om man ställer sig i modellen. Ser mera ut som "Stråla mig upp till er ledare" :-)
Spännande modell om jordens lutning mot solen som förklarar våra årstider.
Den här bilden illustrerar rätt väl dagens besök. När man är elva år är det kanske roligare att sätta fart på snurren än att kolla hur solen lyser på vår jord?
Berra Bäver blev inte bra bakom glaset.
Vi såg film på Cosmonova "Sea Rex" i 3D. Den var bra, men man blir lite besviken när marina dinosaurier ryter under vattnet. Då kan man undra om resten är lika osannolikt ?

Efter filmen var vi hungriga och gick till muséets restaurang Fossilen och åt grillade kycklingspett med potatisklyftor och bea. Riktigt gott. Anton åt som en häst. Vilket är riktigt bra betyg till kocken. Glömde att komplimentera densamme. Hade nog uppskattats.
Anton och Strix. Två kloka varelser på samma bild.
Vad var det nu igen ? Kungsörn ? Havsörn, minns inte. Typsiskt.
Actionscen med 'Sveriges vilda kattdjur. Önskar man fick se den i skogen men det kan man vara drömma om.
Också sympomatisk bild. Anton 10 meter före mig genom utställningen.
Det här var Kungsörn i alla fall. Eller var det Havsörn ? Mäh ?!
Kråkan ger örnen ett tjuvnyp i rumpan.
Fantastiska macrobilder av John Hallmén.
Såg ett TV-program om och med honom. Ultrakort skärpedjup och hundratals exponeringar på millimeterolika avstånd som sedan datorn komponerar ihop till en bild med superskärpa och detaljrikedom. Mycket fascinerande  !
Stilstudie hur man lämnar muséet när man är elva år och har spring i benen. På framsidan av muséet plockade några människor kastanjer från marken. Hoppas det var en annan sort än hästkastanjer för den sorten kan man inte äta.
Det här är hästkastanjer på muséets baksida.
Mot "Home sweet home" efter en spännande dag

Inga kommentarer: