26 april 2012

Gammalt inlägg från i somras som jag inte vet om det blivit publicerat ?
Segway är ett företag som tillverkar ett tvåhjuligt självbalanserande elmotordrivet fordon avsett för transport av en person och detta fordon har ofta kommit att kallas Segway. Tillverkarens namn på produkten är Segway PT (Personal Transporter).
Hjulen är placerade bredvid varandra och föraren står på en plattform mellan dem. När föraren lutar kroppen framåt rör sig fordonet framåt och när föraren lutar sig bakåt så saktar det in eller backar beroende på om det har fart framåt eller inte. Fordonet har elektrisk färdbroms via elmotorerna. Hela drivsystemet är redundant det vill säga dubbla batterier, gyron, datorer och elmotorer. Skulle någon del i drivsystemet gå sönder så fungerar Segway PT fortfarande med redundansen. På den första generationen Segway PT svänger man genom att vrida vänster handtaget med- eller moturs. Generation 2 (2006>) svänger då du lutar styret och styrstång åt endera hållet. Det är möjligt att svänga runt på stället utan fart framåt eller bakåt genom att det ena hjulet roterar framåt och det andra lika mycket bakåt. Maximal färdhastighet är 20 km/tim. Segway går ca 40 km på en laddning och lämpar sig för kortare transporter inom- och utomhus. Segway är miljöklassad då den är 11 gånger mer effektiv än genomsnittsbilen. Elkostnad ca 25 öre / 10 km. Största kund/användare världen över är polisen med över 1 100 polisstationer med i genomsnitt fem Segway PT per station.
Fordonet är mycket lätt att manövrera. Vid demonstrationer kan de allra flesta klara en enklare hinderbana, som till exempel slalom mellan koner och mindre nivåskillnader, efter några minuters introduktion.
Segways uppfinnare heter Dean Kamen och fordonet visades för första gången 3 december 2001.
Den 27 september 2010 omkom James Heselden, ledare för ett konsortium som förra året tog över Segway, efter att han kört utför en klippa ner i en flod med sin Segway i Yorkshire, England. [1]
Liknande produkter är Toyota Winglet och Honda U3-X.

Inga kommentarer: