28 september 2008

Sista grillen


För denna säsong antagligen. Snart oktober!

Wall-E


Anton hade ingen kompis att leka med på söndagseftermiddagen så vi gick på matiné på vår lokala bio Forellen.

21 september 2008

Arkeologen Roger


Visar Tyresös troligen äldsta boplats. Från mesolitisk stenålder. Här finns fördjupning att läsa: http://www.vitterhetsakad.se/fornvannen/pdf/2006/fornv2006_153_petterssonowikell.pdf
Roger Wikell och Mattias Pettersson berättade med stort intresse om hur säljagarna i ytterskäret Telegrafberget landat sina kajaker här. Vi var högt upp men havet har ju sjunkit, eller landet höjts 150m sedan isen drog sig undan.
Mkt intressant och lärorikt. Vore kul att försöka hålla kontakten med dessa gubbar och kanske man får vara med och assistera vid nya utgrävningen. Denna hittade de i morse med vassa stenbitar av kvarts, spruckan eldstenar och trolig plats för tält eller hydda. c.a 9.000 år gammalt. Imponerande !

19 september 2008

Dagens jubilar


Göran Söderberg 50 år idag


I kväll ska vi på fest, Anna och jag. Vi är bjudna på Görans 50-års skiva på http://www.pedermuur.com/

Göran och jag jobbade samtidigt på Fritidsresor på 80-talet och faktiskt samtidigt i Sparbanks-sfären på 90-talet. Sen har han pluggat bl.a. psykologi och har nu en konsultfirma www.affarskraft.se Har haft kontakt genom åren med Åsa och Ulrika från Fritidsresor.


Vi hoppas och tror på en trevlig fest. Troligen blir det svårt att fota med mobilen i källaren så jag lägger upp i förväg i stället ;-)

Fredag och vi börjar fundera på vad vi ska äta till lunch idag. Samma problem varje dag.

18 september 2008

15 september 2008

Veto


Robin vill investera sina sista sparslantar i detta objekt. Jag säger NEJ. Jag har satt undan pengar till det första boendet, inte köpa gamla skrotiga bilar som bara kostar ännu mera pengar. Hoppas han respekterar mig. Ångrar att jag inte la undan pengarna i mitt eget namn så jag hade haft kvar kontrollen även efter myndighetsdagen...

På tal om kreditkrisen


Stökigt, osäkert och nervöst på marknaden...

Danske Bank världsmästare

http://www.youtube.com/watch?v=OMdUxGmyPz4
http://www.youtube.com/watch?v=IK7T__TOmWw
Skidorna var ca 560 meter långa!

Tyvärr var jag inte med på Sverigemötet i år. Denna gång i Örebro. Det var tydligen jättelyckat med uppträdande av Markoolio och Linda Bengtzing. Conferencier var Peter Settman.

Nästa gång blir det 2010. Får se om jag har tillfälle att komma med då ?

Paris Bilsalong


Kanske blir det ingen bilsalong i Stockholm i vår. Tror tyvärr inte att vi hinner planera en resa till Paris om några veckor heller...

Sommardröm


Nya Lexus IS 250 cab

På jobbet just nu


08 september 2008

Bättre bild

Här ser man bättre hur anatomiska teatern ser ut. Fascinerande att vara där inne och känna historiens vingslag, tycker jag.

07 september 2008

Elektronisk kollekt

I Domkyrkan kunde man välja något välgörande ändamål på en dataskärm och sedan dra sitt kreditkort och skänka pengar. Jag var naturligtvis tvungen att prova så Kyrkans ungdom fick en liten slant.

Nya orgeln


Den 24 och den 25 juni levererades Uppsala domkyrkas nya orgel. I tre containrar har den färdats med tåg till Uppsala från Padua, Italien. Byggtiden är beräknad till ca 10 veckor. Därefter pågår injustering och intonation. De planerar att den nya orgeln ska invigas under vintersäsongen 2008-09.
Genom den nya orgeln tillförs Sverige ett relativt stort instrument av ett slag som knappast funnits här tidigare. Den får 64 stämmor och är i grunden av anglosaxisk typ, som man kan spela en bred repertoar på. Ett av spelborden kommer att vara flyttbart och kan därför placeras nära kören. Byggtiden är beräknad till ca 10 veckor. Därefter pågår injustering och intonation. De planerar att den nya orgeln ska invigas under vintersäsongen 2008-09.


Predikostol


Predikstolen är Sveriges största och används bland annat vid högmässan på söndagarna. Den är ursprungligen en gåva av änkedrottningen Hedvig Eleonora, efter den stora branden i Uppsala 1702. Tillverkad av Burchard Precht, enligt ritningar av Nicodemus Tessin d y och invigd 1710. Relieferna på den föreställer bland annat Johannes döparen som predikar i öknen. På framsidan syns aposteln Paulus då han predikar i Aten. På vänstra sidan syns en illustration av Jesu liknelse om arbetarna i vingården, med innebörden att det aldrig är för sent att lyssna till Guds kallelse. På taket porträtteras aposteln Paulus som uppburen av änglar samt längst fram drottningens namnschiffer. Helgo Zettervall lät plocka bort predikstolen under den stora renoveringen för att ersätta den med en i gotisk stil. Pengarna räckte dock inte så Hedvig Eleonoras predikstol kom på plats igen.

Arbor inversa

Som en symbol för de som måste rycka upp sina rötter och fly till främmande land finns här ett upp och nervänt träd. Vi tände här varsitt ljus (som vanligt)


Domkyrkan

Uppsala domkyrka är en katedral i blandad gotisk stil . Den är domkyrka i ärkestiftet och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den vigdes 1435 åt Sankt Erik, Sankt Olof och Sankt Laurentius som skyddspatroner.
Kyrkan är tillsammans med Nidaorsdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Nordeuropa (och störst i Norden, 118,7 meter lång och lika hög i de båda västtornen), och den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka.
Varje år kommer en halv miljon människor till Uppsala domkyrka, för att söka stillhet, fira gudstjänst, lyssna till en konsert, hämta kraft, uppleva skönheten eller känna historiens vingslag. Bland kyrkoskatterna finns bl a det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker som står invid högaltaret. Även Gustav Vasa och Carl von Linné är begravda i Uppsala domkyrka. I norra tornet finns idag ett museum med kyrkliga textilier. Vid den södra portalen finns en uppsättning stenfigurer ifrån 1300-talet och ovanför den finns även Sonens fönster som är Sveriges största kyrkfönster (totalt 119 kvadratmeter).


Anatomiska teatern på Museum Gustavianum

Ojdå, bilden blev som vanligt suddig, men det är svårt att se med mobilen hur det ska bli och man fick ijengkligen inte fota där inne.
Olof Rudbeck d.ä. hade studerat meducin i Leiden och där blivit inspirerad av universitetets anatomiska teater. När han så småningom blev professor i medicin vid Uppsala universitet 1662 lät han uppföra ett liknande rum. Som det universalsnille han var ritade han det själv. Rummet är utformat som en amfiteater med ståplatser för 200 pers. Inför medicinstuderande och en betalande publik utfördes demonstrationer och dessektioner fram till 1766. Endast 10 anatomiska lektioner på hängda brottslingar utfördes, men desto fler på djur.
Här står tiden still. Så här tro man att det såg ut på Rudbecks tid.
På väg in i teatern visas anatomins historia med bland annat kirurgiska instrument från 1600-1700 talen och riktiga organ från 1800-talet.


Uppsala domkyrka

Fika medan David spelade amerikansk fotboll mot Uppsala. Tyvärr gick det inte så bra för edm. Matchen blev kortare än vi trodde så vi hann inte se något av den men de förlorade stort, tyvärr. Kyrkan hade ett mysigt café med goda färska bullar och helt ok kaffe.

06 september 2008

Nattasnack


Lite suddigt för somliga...

Party i Åkersberga


Anna 40 och många goa gäster. Ingrid, John-John och Åsa med Anton Axel Niclas, Kjell och Anette med Ellen, Leif och Carina med Gabriella Fredrik Madeleine, David, Magnus och Sussie, Jeanette, Andreas och Carina, Per, Pia, Mladen, Tommy och Sussie, Leif, Cilla, Sanna, Carola samt även Pelle från Sigtuna.
Mycket och god mat fin stämning och glada människor. Anna framför sitt tack för många fina presenter.

Kumla herrgård


Vi firade Annas födelsedag. Riktigt trevlig restaurang med god mat och trevlig miljö. Trollbäcken ligger den. Kul och mycket uppskattat av jubilaren och ungdomarna.

05 september 2008

Hösten kommer.


På väg hem från jobbet går jag ofta till Slussen från city. Nu hängde regndropparna i luften och jag såg två turister som tog kort. Vackert motiv med ljuva minnen från sommaren som flytt... Annas fest i morgon. Födelsedags middag på Kumla herrgård i kväll.

03 september 2008

Mamma mia


Kö till Forellen ända till sporthallen. Men vi ska inte på bio iofs. Ikväll har jag tvättis...

01 september 2008

Lx470


Sån Lexus har jag inte sett tidigare. Påminner om Land cruiser...

Sista sommarkvällen?


På väg hem från Åkersberga såg Anton och jag denna vackra syn ovanför Klarastrandsleden. Det kan bli indiansommar i september faktiskt. Förhoppningsvis på lördag då det är fest!