07 september 2008

Domkyrkan

Uppsala domkyrka är en katedral i blandad gotisk stil . Den är domkyrka i ärkestiftet och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den vigdes 1435 åt Sankt Erik, Sankt Olof och Sankt Laurentius som skyddspatroner.
Kyrkan är tillsammans med Nidaorsdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Nordeuropa (och störst i Norden, 118,7 meter lång och lika hög i de båda västtornen), och den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka.
Varje år kommer en halv miljon människor till Uppsala domkyrka, för att söka stillhet, fira gudstjänst, lyssna till en konsert, hämta kraft, uppleva skönheten eller känna historiens vingslag. Bland kyrkoskatterna finns bl a det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker som står invid högaltaret. Även Gustav Vasa och Carl von Linné är begravda i Uppsala domkyrka. I norra tornet finns idag ett museum med kyrkliga textilier. Vid den södra portalen finns en uppsättning stenfigurer ifrån 1300-talet och ovanför den finns även Sonens fönster som är Sveriges största kyrkfönster (totalt 119 kvadratmeter).


Inga kommentarer: