28 februari 2009

Fotoförbud


Idag gjorde Anna och jag en kort utflykt med Max och Anton till Eriksdalsbadet. Jag hade lovat Anton att få bada på Birka Paradise men det var så mycket sportlovsfirande barn och familjer på båten så det gick knappt att få ner stortån i båtens bassäng.
Därför fick de bada på Eriks som kompensation.
Rätt mycket folk här också men det funkade. Anna och jag simmade några hundra meter medans grabbarna åkte rutschkana och badade utomhus och allt vad som där var.

Fotoförbudet gjorde att jag fick sno en liten bild från deras hemsida i stället för att fota där inne. Sund regel med tanke på alla antastningar man hört talas om i pressen på stadens badinrättningar. Kulturkrockar svåra att hantera.

27 februari 2009

Gammal tia



Den här minns jag nog faktiskt inte men den är ganska vacker.

Bilder senare


Annas kamera användes på resan. Bilder kommer senare

Slagna hjältar



18 års gräns


På spelautomater och barer. Jo tjena...

Sjöräddning


Drama i natten. Ngn föll ifrån en Tallinn-båt. Vi och fem andra båtar åkte dit för att leta. Halvtimmes färd dit, 4 grader i vattnet. De hittade honom aldrig...

24 februari 2009

På Ryttmästarens tid


Jag vet att jag redan som liten levde i nuet och gillade det som var just då. Minns att pappa tyckte det var roligt att jag alltid recenserade senast sedda film med orden "Det var den bästa film jag sett..."

Just nu känner jag så igen efter att just avslutat Lars Widdings "På ryttmästarens tid" Lars Widding skildrar människor och miljöer uttrycksfullt och brokigt, allt tecknat med stor realism. Den spännande handlingen avslutas med fälttåget i Finland 1808-09 fram till den blodiga dagen vid Oravais.

Sin förmåga att skönlitterärt inspireras av historiska dokument utvecklar han först i fråga om Årstafruns dagbok, en romansvit om tre delar åren 1964-66, vilken följdes av Sorundasviten och Karolinersviten om fyra delar vardera.

Nu ska jag genast kasta mig över nästa del av Sorundasviten.

Tack och lov för Ipod och talböcker som ger mig tid och möjlighet att läsa mer böcker än vad jag eljest skulle hinna!

Fettis-dagen


När näsan fylls av gräddodör
då tiger vettet still.
En röst vi anar att vi hör
men sällan lyssnar till
vill denna tisdag varna för
att ofta krockar det vi bör
med det vi gärna till.

Stulet av Holmberg i dagens DN :-)

23 februari 2009

Hammarbergets naturreservat på Fagerudden




På väg till Viss Vass så stannade Anna och jag först vid Fagerudden. Lite osäkra på vilken väg vi skulle ta så kom vi till sist ut till havet och kunde äta vår medhavda matsäck med stekt ägg och kaffe. Jättemysig solig dag med lite snöfall på slutet.

Vi gick mest inne på Fagerudds egendom vilket gav oss en del bryderier. Det var inhägnat och en del avverkat också inom området. Frågan är om naturreservatet låg på privatmarken eller om privatmarken låg på naturreservatet. Lite stökigt var det. Dessutom hittade vi några mindre hägn som verkade avsedda att skydda en viss buske som vi antog var Hassel. Konstifikt.

Vi ska dit ut igen för att fotografera ovanliga blommor och fika ute på udden utanför egendomen med utsikt ut över Kalvfjärden och Klövberget på andra sidan. Ett utflyktsmål i sig. Återkommer till detta senare.

Utflykt till Viss Vass




Vissvass är den enda bevarade bymiljön i Tyresö. Trots att boningshusen har undergått en del förändringar under 1900-talet är Vissvass som helhet enhetlig och tillsammans med det omgivande orörda kulturlandskapet ett fint exempel på en bymiljö vid skärgårdskusten. Samtidigt speglar byn än idag, med de relativt väl bevarade utflyttade gårdarna, laga skiftets konsekvenser under 1800-talet.

Stenåldersboplatsen vid Vissvass är den hittills enda kända i kommunen.

Beskrivning

Byn Vissvass har som de flesta byar och gårdar i Mälardalen fått sitt namn efter karaktären på omgivningarna. Med sitt läge vid en havsvik, idag nära nog avsnörd från Saltsjön genom landhöjningen till en sk mar, har det naturligtvis alltid funnits gott om vass intill byn. När Vissvass första gången omnämns 1460 skrivs bynamnet "Wideswas". Enligt fornsvenskan står ordet vide för buskage, vilket i detta fall skulle betyda att ortnamnet kan tolkas som platsen med buskage av vass, dvs vassruggar.

Attraktiv för åtminstone en tillfällig bosättning var platsen redan under yngre stenåldern då havsviken sträckte sig långt in i dalgången, strax bortom Norrgården. Här i en södersluttning, i den innersta delen av den dåtida viken, påträffades nyligen spåren efter vad som kan ha varit en fångst- och fiskeplats för en grupp människor tillhörande den gropkeramiska kulturen. Stenåldersboplatsen vid Vissvass är den enda hittills kända i Tyresö.

Några järnåldersgravar har inte påträffats vid Vissvass vilket i så fall innebär att den första fasta bebyggelsen etablerades först någon gång under medeltiden. Av de äldsta skriftliga uppgifterna om platsen, som är från 1460 och 1478, framgår det att Vissvass redan vid denna tid var en by med flera gårdar som lydde under det stora tyresögodset.

Under 1700- och 1800-talen växte Vissvass by ut till den största i Tyresö med som mest 8 gårdar (1876). Vid laga skiftet, som stadfästes 1869, minskade byn kraftigt då fyra av gårdarna, idag med namnen Södergården, Norrgården, Ängsudden och Sjövik, tvingades att flytta ut till nya bebyggelselägen i omgivningarna. De kvarvarande fyra gårdarna i byn finns alltjämt kvar. De ligger grupperade utefter dalgångens norra sluttning med odlingsmarken nedanför. Åkrarnas utsträckning är alltjämt i stort sett densamma som i början av 1900-talet, men en stor del har idag övergått till betesmark. Trots att de flesta av boningshusen byggts till och förändrats till en del genom åren har byn som helhet bibehållit en enhetlig karaktär med genomgående faluröda panelade byggnader. Äldst är troligen parstugan på gården Vissvass 1:14 som delvis ombyggdes 1920, då bla en glasveranda tillkom. De övriga boningshusen är från slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Alla jordbruken är idag nedlagda, men byns ekonomibyggnader, som i de flesta fall är från 1920- och 1930-talen, är dock till större delen kvar.

De fyra utflyttade gårdarna har idag genomgående relativt välbevarade boningshus och ekonomibyggnader från 1890-talet. Av de tidigare fyra torpställena i byns omgivningar är det dock bara Ängsmaren som bibehållit en äldre karaktär. Här finns ett äldre och välbevarat timrat boningshus och en loge.

20 februari 2009

Volvo-visan från 70-talet


Volvo, den är bra.
Volvo ska det va.
Saab är bara skit tycker jag
Volvo den är bäst var dag.

Volvo den är bäst
stark som en stor häst.
Volvo till fest och vardag
Volvo varje dag.

Kvalitet gör att ni kör avspänt och säkert
med tvåkretssystem i bromsarna.
Kläder upp på hängarna.
Bra den är i svängarna.

Upp till tvåhundra går hastighetsmätaren så ta på er bilbältena
Parkera i fältena
Värmen sätts på när det blir kallt.

19 februari 2009

Dagens hjälte


Casimir, 80 blev attackerad av "rullator-ligan" På bilden visar han hur han slängde kryckorna och klippte till mannen som försökte stjäla hans plånbok !

18 februari 2009

People vs Banksters


http://london.indymedia.org.uk/videos/641
Inte lätt att vara bankanställd i London...

Ingvar


och jag tog en öl och en bit mat på Tyresö kök å bar. Trevligt att träffas och snacka lite. Efter det gick vi hem till honom och spelade bowling på deras nya Wii-spel. Kul.

15 februari 2009

Bara på skoj

Medalj


Efter väl kämpade matcher fick alla medalj.

Pingisaction


Uppvärmning före matcherna.

Brännkyrkahallen


Anton på pingisturnering. Lite stressigt att komma hit pga morgontrött gosse, krånglande billarm och att jag inte visste vägen precis. Men vi hann med fem minuters marginal. Dock står bilen nu olåst på parkeringen och larmet gick igång hemma i garaget. Hmm, inte bra.

14 februari 2009

Försvinnande god


Semla på Uddby gård med Anna efter snabb promenad hit. Tyvärr hann inte fota innan den gick åt.

Anton får håret klippt!


Äntligen. Han var lite skraj men Simon är bra och skojig med barn och lovade honom att inte ta maskinen i nacken. Anton fick vara chef en stund.

10 februari 2009

Rymdafton i Fårdala




Antons klass redovisade sitt arbete om stora rymden med sketcher och uppläsningar.

07 februari 2009

T-bana på prov




På väg till Karlaplan åkte jag med den nya vagnen de kör på prov. Nu var det lördag förmiddag så vagnen var nästan tom, men jag gillar den då jag ofta irriterar mig på människor som alltid måste stå vid dörrarna i.st.f att sprida ut sig i vagnen. Här är det mera plats och jag hoppas det kommer fler.

Historiska muséet




Var ensam idag så jag åkte in till stada och gick på Historiska. Finns mycket mycket mycket att se där. Koncentrerade mig på Vikinga-utställningen. Verkligen bra muséum. Dit kan jag återvända fler gånger.

Minnen


06 februari 2009

Bob Marleys födelsedag


Firas tydligen av många över hela världen. Stor fest på Energikällani Tyresö. Kanske vore skojigt att prova på... Får se hur kvällen ser ut.

04 februari 2009

Blodgivning igen


Länge sedan senast, men ikväll är det dags igen. Södertappen i Skanstull på vägen hem med Anna. Sedan blir det räk-och avokadosoppa i Tyresö

Obs ! Manipulerad bild. Jag ger alltid med höger arm.

03 februari 2009

Davids mobil


Äntligen inlämnad på service. Klar om två veckor. Får se om de lyckas laga den eller om han får en ny. Bra service och vänligt bemötande i Teliabutiken. Han erbjöds denna lånetelefon under reparationstiden

Dystra tider framöver


Läget inte mycket bättre i Danmark...

IT-bubblan har fått ett ansikte

Vacker morgon


Med kort morgonpromenad längs Skeppsbron efter möte i Antons skola.