29 april 2015

Slutgiltig version till affischen

Claudias andakt St Tomas kyrka idag

"I Storkyrkan i Gamla stan finns en skulpturgrupp som jag tycker mycket om.. S:t Göran och draken..


Riddare Göran sitter till häst med svärdet höjt över sitt huvud. Hästen stegrar sig över draken som har sina klor inborrade i hästens buk. Det är klor och horn, vidöppet gap med sylvassa tänder, det är strid…


Göran vet precis vem fienden är, och att draken måste besegras.. men det är något märkligt med skulpturen.. Göran tittar inte på sin motståndare. Utan tycks stirra ut i fjärran. Fixera en för oss osynlig punkt. Han bekämpar ondskan men låter den inte få makt över honom. Låter sig inte hypnotiseras av ondskans blick. Av hur ondskan ser på honom. Istället vänder han blicken uppåt, framåt.. vad tittar han på?


Man hittade i senare tid ett kors i kyrkans förråd..ett kors som troligen är en del av skulpturgruppen.. ett kors som Göran fixerar med blicken.. aha, han har Jesus i fokus..han möter ondskan och livets svårigheter inte genom att blunda för dem utan att ta strid, inte genom att låta sig luras av och dras ned i mörkret, dras med i mörkrets syn på världen..utan genom att se världen i Jesus-ljus. Han finner sin styrka hos Gud. 


Jesus har sagt: Jag är världens ljus (Joh 9, 5)

Matteus skriver( 6 22-23): Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret.

Göran är klok: han fokuserar sin blick på ljuset, så att han inte går vilse i mörkret. Han väljer att gå med Gud.


Vi sjunger tillsammans psalm 826 i den oranga psalmboken: Gå med Gud

 

Jag brukar tända ljus ibland. Nyligen hade jag särskilt mycket som tyngde mitt hjärta. Så mycket att jag inte kunde forma orden. Så rörigt att jag inte visste vad jag skulle be om. Så formulerades den mest grundläggande vädjan. Gud var MED mig!

Bara det: Gud var med mig. För när Du är med vilar jag i din trygga famn om så än världen rämnar omkring mig.


Vi sjunger psalm 769 Gud i Dina händer (och vi sjunger alla 4 verserna!)

 

Jesus säger något mer än att han själv är världens ljus.. i sin bergspredikan  enligt Matteus låter han även hälsa att vi är världens ljus. Han säger 5, 14: Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen.

Så vi utgör tillsammans världens ljus. Förenade i en önskan att vilja skapelsen väl. Förenade genom gudskraften som strömmar till oss likt saften i vinstocken som odlas av gud, tar form på jorden i jesus den sanna vinstocken, förgrenar sig i människan och bär frukt då människan blir kvar i jesusBär frukt åt gud blir gudfruktiga.

 

Vi är alla Guds barn. Var och en av oss. Oavsett hur vi själva värderar oss. Oavsett hur vi tvivlar på vårt värde och vår älskvärdhet. 

Oavsett om vi för ett ögonblick tappar fokus och börjar lyssna på drakens väsande viskningar om att vi inte duger, att vi är värdelösa och att våra liv saknar betydelse i kampen mellan det goda och det onda. När vi tror att vi måste göra oss förtjänta av Guds kärlek. När vi tror att vi kommer att älska oss själva först när vi känner oss lyckade: När vi tappat de där extra kilona som så envist trängt sig på. När vi städat upp lite finare i huset. När vi har mer ork. När vi skaffat oss fler vänner. När vi fått andras respekt i tillräcklig grad eller när vi skaffat oss mer tålamod, bättre bil, en ny frisyr, mer pengar på kontot, bättre hållning…listan kan göras lång. 


Men även om vi tvivlar på vårt värde och duglighet så älskar Gud oss i alla fall. Han till och med bemödar sig extra om det vilsegångna fåret. Den förlorade sonen tas emot och välkomnas i fest.

Vår Fader omsluter oss alla och låter ingen gå vilse utan att vara eftersökt.

 

Låt oss sjunga psalm 791 Du vet väl om att du är värdefull.

 

Så ber vi till Gud: Gud var med oss! Tänd ett ljus..

Fader vår..(sista uppslaget i psalmboken)

 

Och till sist vill jag att vi avslutar andakten med att vi tillsammans ber om Herrens välsignelse. (Sista sidan i psalmboken…)"




Skickat från min iPhone 5

27 april 2015

Carinas konstutställning

Kökshandräckning

Förstorad lunchkompis

I Vetenskapens tjänst

Tobii testar hjälpmedel. Jag fick 50kr för att bära dessa glasögon i tre minuter. De var kalibrerade efter mina pupiller och spelade in vad jag tittade på när jag letade efter spaghetti. Lättförtjänta pengar.

Prao

Denna vecka praoar Anton på Djurmagasinet i Tyresö centrum.

Egen meditationsstund

Innan vi for hemåt efter avslutad kurshelg så skulle Gabriel levereras till oss från sin farfar och farmor.

Medan vi väntade på honom fick vi en lugn stund i kapellet. Kopplade upp musik på högtalarna och bara njöt av närheten och närvaron.

Mässa i Ansgars

Sista punkten på söndagens schema

Kompis här hos mig i solen

25 april 2015

23 april 2015

Kyrkorådet sammanträder

Jag lär mig aldrig det här politiska spelet. Mer eller mindre förtäckta gliringar. Avsiktliga misstolkningar av budskap. Viss motvilja till samförstånd ibland.

Oftast trevligt och vänligt men ibland hettar det till.

Sammanträde i förskolan

22 april 2015

Steakhouse Mosaik

För att fira 21 april

Bilden fångar Antons nuvarande stämning

Någon har lekt med pappas iPad

Läkarbesök Fabio Sanchez

I går var jag med Anton till vårdcentralen i Bollmora. Jobbig långvarig hosta. Dr misstänkte tillfällig astma. Skrev ut hostmedicin och luftrörsvidgande.

Efter det talade han hjärtligt och engagerat hur en fjortonåring i puberteten har det jobbigt. Nästa patient fick vänta dryga tjugo minuter. Mycket tacksam var jag. Anton tog nog inte åt sig men han fick höra det från en vitrock och inte från tjatiga pappa. Kanske fastnade något litet frö i hans envisa hjärna?

Veckomässa i Bollmoradalens kyrka

En kyrkoherde, en diakon, en musiker, en vaktmästare, en församlingsmedlem förutom jag själv.
Kyrkoherden bad mig läsa tackbönen efter måltiden.

Ytterligare förslag

Ännu ett utkast till utställningsaffisch

20 april 2015

Studiebesök 2 Nya krematoriet. Känsliga tittare varnas.

Stora fönster med mycket ljusinsläpp.

En kista anländer och blir registrerad och kodad i väntan på kremeringen.

Två kylrum nästan fulla. Mycket just nu. Huddinges krematorium hade tillfälligt driftsstopp.

Ett anhörigrum för den som vill hämta askan själv och sitta en stund i lugn och ro.

Andra ändan av anhörigrummet. T.ex hinduer vill vara med och starta/övervaka kremeringen.

Fyra ugnar klarar cirka fem kistor per dag i genomsnitt..

Här kan man manuellt övervaka förbränningen. Normalt tar det ca en timme. Större kroppar kunde ta lite längre tid.

Urnor som väntade på att bli fyllda.

Hm, kanske inte helt ok att fotografera askresterna?

Kontrollrummet som övervakar ugnarna sköttes av två personer.

Ingången till anhörigrummet.

Arkitekt Peter Celsing om jag minns rätt.

Studiebesök 1

Sandsborgskyrkogården. Här fick vi se den nya askspridningsanläggningen. Askan sprids genom vatten. Askan införs i stenen genom kopparurnan som öppnas i botten och askan rinner ut i vattnet på den svarta runda stenen. Sedan förs askan vidare ner till en stenkista där den slutligen hamnar. Alltså inte ut i bassängen.






Stockholmsregionens Samarbetsorgan i Begravningsfrågor

Närvarande som förtroendevald.
Först årsmöte. Sedan lunch. Därefter lite studiebesök.

Utkast nr 2

Kanske en annan målning? Vi får se.

Godspell i St Tomas

Aldrig hört den tidigare. Den var bra. Den här moderna uppsättningen var fylld med både humor och känsla.
Man skrattade och blev lite rörd ibland.